Krewetki, są owocami morza, które uwielbia bardzo dużo osób, lecz są wciąż osoby które nie mogą się do nich przekonać i nie chcą ich spróbować, jednym z powodów jest zapewne ich wygląd, uważane są jako robaki morskie. Nie powinno się jednak patrzeć na wygląd, ponieważ w smaku są bardzo dobre. Polecam wam wypróbowanie tego przepisu i zapewniam, że zmienicie do nich nastawienie.
Składniki:
- 1kg. świeżych krewetek
- Sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- Garść natki z pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 50g. Masła
- 200ml. śmietany 30%
- 100ml. białego wytrawnego wina
- Sól i pieprz
- Mikro groszek wąsaty
Risotto:
- 300g. ryżu arborio ( do risotto )
- 1 średnia cebula
- 50g. masła
- 800ml. bulionu drobiowego
- 50ml. białego wina wytrawnego
- 1/2 łyżeczki pasty curry
- 50g. parmezanu
Sposób przygotowania:
- Posiekaj cebulę i podsmaż ją na maśle, gdy cebula się zeszkli, dodaj pastę curry oraz wsyp ryż i lekko go przesmaż, energicznie mieszając. Po chwili wlej małą chochlę bulionu, po odparowaniu powtarzaj czynność do zużycia całego bulionu.
- Krewetki obierz z pancerzy i oczyść je. Na patelni rozgrzej połowę masła, wrzuć sezam oraz posiekaną papryczkę chili i czosnek, podsmażaj około 1 minutę. Do chili i czosnku przełóż krewetki, obsmaż je z dwóch stron, następnie wlej wino i sok z pomarańczy. Duś krewetki przez 4 minuty i dolej śmietankę. Gotuj krewetki jeszcze przez 5 minut, na koniec dodaj posiekana natkę pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gdy risotto jest już idealnie miękkie ( al dente ) wlej wino i wsyp starty parmezan. Gotuj jeszcze przez 3 minuty, aby wino odparowało.
- Podawaj z mikro groszkiem.
SMACZNEGO!!!
Dodaj komentarz