KREWETKI W SOSIE ŚMIETANOWYM Z RISOTTO

Krewetki, są owocami morza, które uwielbia bardzo dużo osób, lecz są wciąż osoby które nie mogą się do nich przekonać i nie chcą ich spróbować, jednym z powodów jest zapewne ich wygląd, uważane są jako robaki morskie. Nie powinno się jednak patrzeć na wygląd, ponieważ w smaku są bardzo dobre. Polecam wam wypróbowanie tego przepisu i zapewniam, że zmienicie do nich nastawienie.

Składniki:

  • 1kg. świeżych krewetek
  • Sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • Garść natki z pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 50g. Masła
  • 200ml. śmietany 30%
  • 100ml. białego wytrawnego wina
  • Sól i pieprz
  • Mikro groszek wąsaty

                    Risotto:

  • 300g. ryżu arborio ( do risotto )
  • 1 średnia cebula
  • 50g. masła
  • 800ml. bulionu drobiowego
  • 50ml. białego wina wytrawnego
  • 1/2 łyżeczki pasty curry
  • 50g. parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na maśle, gdy cebula się zeszkli, dodaj pastę curry oraz wsyp ryż i lekko go przesmaż, energicznie mieszając. Po chwili wlej małą chochlę bulionu, po odparowaniu powtarzaj czynność do zużycia całego bulionu.
  2. Krewetki obierz z pancerzy i oczyść je. Na patelni rozgrzej połowę masła, wrzuć sezam oraz posiekaną papryczkę chili i czosnek, podsmażaj około 1 minutę. Do chili i czosnku przełóż krewetki, obsmaż je z dwóch stron, następnie wlej wino i sok z pomarańczy. Duś krewetki przez 4 minuty i dolej śmietankę. Gotuj krewetki jeszcze przez 5 minut, na koniec dodaj posiekana natkę pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Gdy risotto jest już idealnie miękkie ( al dente ) wlej wino i wsyp starty parmezan. Gotuj jeszcze przez 3 minuty, aby wino odparowało.
  • Podawaj z mikro groszkiem.

SMACZNEGO!!!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *